Sådan laver du en WordPress blog

Hvis du har en WordPress hjemmeside, kan du med stor sandsynlighed drage fordel af WordPress-blogfunktionen. Virksomheder med blogs som en del af deres markedsføringsstrategi får 67 % flere kundeemner end dem uden. Desuden er blogging ren guf for din hjemmesides SEO. Heldigvis er det ligetil at oprette en blog på WordPress.

I dette indlæg vil jeg guide dig igennem de nødvendige skridt til at oprette en WordPress-blog af høj kvalitet. Eller, hvis du hellere vil følge med i en video, så tag et kig på denne omfattende gennemgang lavet af Elementor:

Indholdsfortegnelse

Hvad skal du bruge for at starte en blog?

Der er tre ting, du skal bruge for at oprette en WordPress-blog:

  1. Et domænenavn (dette vil være navnet på din blog, f.eks. weboglinjer.dk)
  2. En webhostingkonto (det er her din hjemmeside bor på internettet)
  3. Din opmærksomhed i cirka en time.

Jep, du læste helt rigtigt. Du kan starte en blog fra bunden på mindre end en time, og jeg vil guide dig gennem hele processen trin for trin.

Vælg dit blognavn og din platform

Den første og største fejl, folk begår, når de bygger en blog, er at vælge den forkerte blogplatform. Heldigvis er du her og læser mit blogindlæg, så du vil ikke begå den fejl.

For langt de fleste bloggere er WordPress.org, også kendt som selv-hostet WordPress, det bedste valg. Med WordPress køber du dit eget domænenavn og installerer platformen på det. Fordelen ved WordPress er, at det er open source og helt gratis. Det giver dig mulighed for at tilpasse dit blogdesign, installere temaer og plugins, og vigtigst af alt, tjene penge uden begrænsninger. WordPress er desuden den mest populære platform, som anvendes af cirka 43% af alle websites, herunder næsten alle succesfulde blogs.

Du undrer dig måske over, hvorfor WordPress er gratis. Er der en bagside? Faktisk ikke. Det er gratis, fordi du selv står for opsætning og hosting. Mange, inklusiv mig, kan dog hjælpe dig med alt fra køb af domænenavn til opsætning og hosting, så du kommer godt i gang.

Men… For at vende tilbage til guiden: Du skal have et domænenavn og et webhotel.

Hvad er et domænenavn og webhosting?

Et domænenavn er det, folk skriver for at komme til din hjemmeside. Det er din blogs adresse på internettet. Tænk på google.dk eller weboglinjer.dk. For at finde ud af om dit ønskede domænenavn er ledigt, kan du med fordel besøge punktum.dk.

Webhosting er det sted, hvor dine hjemmesidefiler bor – fra koder til tekster og billeder. Det er din hjemmesides hus på internettet. Herfra bliver dine filer samlet og sendt ud på internettet, så du kan lave din WordPress blog og andre kan se den. Alle blogs har brug for webhosting.

Et .dk domænenavn koster 70 kr./år. inkl. moms, og webhostingplaner hos mig koster 250 kr./md. inkl. moms.
250 kr./md. er selvfølgelig mange penge at starte ud med, hvis du blot tænker at lave en ‘hyggeblog’, men hvis du har intentioner om at tjene penge på din blog, anbefaler jeg på det varmeste at vælge en god og stabil hostingleverandør.

Det står dig naturligvis fuldstændig frit for at vælge en anden hostingleverandør. Derfor har jeg i nedenstående afsnit stadig inkluderet, hvad du skal gøre, når du har installeret WordPress hos din anden leverandør. I 9 ud af 10 tilfælde, kan de hjælpe dig og har allerede inkluderet en knap, hvor der står “installer WordPress”.

Hvis du vælger pakken til højre, kan du se bort fra både dette og næste afsnit.

For at du kan komme godt igang tilbyder jeg derfor, at du får det første år til 1.200 kr. inkl. moms. Med i den pris får du:

  • Indkøb af domæne
  • En mailadresse, der passer til domænet
  • En hjemmeside, hvor WordPress allerede er installeret med tema, Elementor og SEO plugin.
  • En standard-guide
  • Login til din hosting

Det eneste du skal gøre er at sende mig til mail på mai@weboglinjer.dk med emnet “blogtilbud” med det domæne, du ønsker. 

Vælg dit tema

Det visuelle udseende af din WordPress-blog styres af blogtemaer. Første gang du besøger din blog, vil den se sådan her ud:

Dette er ikke særlig tiltalende for de fleste. At tilpasse udseendet og følelsen af ​​din blog er på mange måder en af ​​de mest spændende og givende dele af rejsen med at skabe din WordPress-blog. Der er tusindvis af WordPress-temaer, som du kan installere på dit websted. Nogle af dem er gratis temaer, mens andre er betalte premium-temaer.

Du kan ændre dit tema ved at logge ind på dit WordPress-dashboard. For at logge ind der, taster du ditdomæne.dk/wp-admin og indtaster de logindetaljer, du har valgt i din hosting. Herfra går du til Udseende >> Temaer og klikker på knappen Tilføj nyt tema.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer
Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

På den næste skærm vil du kunne søge fra 11.000+ gratis WordPress-temaer, der er tilgængelige i den officielle WordPress.org-temakatalog. Du kan sortere efter Populære, Seneste, Blok-temaer samt andre funktionsfiltre (f.eks. industri, layout osv.).

Hvis du fører musen over et tema, vil du se en “Preview”-knap.

Hvis du klikker på den, åbnes en forhåndsvisning af tema, hvor du kan få en idé om, hvordan designet ville se ud på din hjemmeside. Forhåndsvisningen af ​​dit tema ser højest sandsynligt ikke lige præcis ud som vist på skærmbilledet. Det er normalt, for du vil komme til at tilpasse og konfigurere det senere. Det, du skal kigge efter er design, farver, typografi og andre elementer.

Det bedste tip til at vælge det perfekte WordPress-tema er at stræbe efter enkelhed i designet. Det hjælper dig med at holde tingene rene og overskuelige og samtidig tilbyde en god oplevelse til dine fremtidige læsere.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer
Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Hvis du har brug for hjælp til at vælge et tema, så skriv endelig og spørg. Ellers er mit bedste råd at finde et tema, der har et tilknyttet “child” tema. Det gør det meget nemmere at rette fremtidige fejl og sikrer at du ikke kommer til at pille i koder, der vil ødelægge din hjemmeside. Personligt arbejder jeg bedst i OceanWP og du kan downloade deres “child” tema ved at klikke her.

Når du har fundet det tema, du kan lide, skal du blot bringe musen på det, og det vil vise knappen “Installer”. Eftersom jeg elsker at arbejde i OceanWP, vil resten af min guide være baseret på det tema. Hver tema har din egen fremgangsmåde.

Klik på det og vent på, at temaet er installeret. Derefter vil installationsknappen blive erstattet med en aktiveringsknap. Når dette er kommet frem, går du tilbage til toppen af siden og vælger “Upload tema”. Find det tema, du lige har downloaded ovenfor ved at klikke “Vælg fil”. Klik herefter på knappen “Installer nu”.

Dit “child” tema bliver nu installeret og når den er klar, vil du kunne klikke “Aktiver”.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer
Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Gå nu til “Plugins” >> “Tilføj nyt plugin” og søg efter “Ocean Extra”. Tryk på “Installer nu”.

Når pluginnet er intalleret, vil knappen skifte til “Aktiver”, som du også klikker på.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer
Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Oceans Extra giver dig et godt udvalg af forskellige funktioner, såsom Demoer, der er klar til at blive installeret på din side. Det giver dig også muligheden for at bygge “standarder”, så du ikke skal designe dine egne blogindlæg hver gang.

OBS! Alt dette vil allerede være gjort, hvis du vælger bloggerpakken hos mig.

Design din blog

Når du har valgt dit tema (i mit eksempel: OceanWP), skal du igang med at designe. Du kan vælge 2 forskellige udgangspunkter:

  1. Design det hele fra bunden selv
  2. Vælg en demo fra listen

Hvis vi starter med at vælge demoen, kommer vi stadig ind over mange af de samme ting, som du ville gøre, hvis du skulle designe selv. Denne del af guiden vil dog være meget kort, da det er op til dig, hvordan din blog skal se ud. 

For at installere end demo, går du til OceanWP >> Install Demos og vælger den demo, du gerne vil have. Her kan du igen, ligesom med tema vælge at forhåndsvise de forskellige designs ved at klikke på “Live Preview”.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer
Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Når du har fundet den demo, du gerne vil have, klikker du på “Import”. Til denne guide har jeg valgt “Personal”-demoen.

Når du klikker på “Import” kommer der en liste over plugins, som de har brugt i demoen. Hvis du mener at de er relevante for din kommende blog, klikker du blot “Install now”, så installerer og aktiverer den selv pluginnet. Hvis ikke, lader du dem bare være og de kommer ikke med i importen. Klik herefter “Go to next step” og “Install this demo”.

 

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer
Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Når du har installeret din demo, kan du komme ud på forsiden og se din installation. Det gør du enten ved at følge linket eller ved at lukke pop-uppen og klikke på din blogs navn i øverste venstre hjørne. 

Efter installation af demoen, ser min blog således ud:

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Som du måske kan se, er jeg lidt udtilfreds med et par parametre efter installationen: 

  1. Der er ikke afstand mellem slideren og selve indholdet.
  2. Jeg synes at pladsen til indholdet er for smalt

For at rette det, klikker jeg på “Tilpas” i menuen øverst og retter til. Her kan du rette alt fra skrifttyper til logo i toppen, afstande og meget meget mere. Disse 2 elementer retter jeg under “Generelle muligheder” >> “Generelle indstillinger”

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Her retter jeg “Hoved kasse indhold” til 1310 og “Indholdspolstring” til 50.

Nu ser min hjemmeside således ud: 

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjerSådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Herfra handler det bare om at gå alle elementer i “Tilpas” igennem 1 for 1 og tilpasse din nye blog til dine ønsker. Efter alle mine tilpasninger, ser min hjemmeside således ud:

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Du kan få endnu mere designkontrol med en WordPress-sidebygger som Elementor eller Divi, som lader dig oprette en brugerdefineret sidehoved, sidefod, sidebjælke og mere uden at skrive HTML-kode. OceanWP virker formidabelt med Elementor.

En lille ulempe ved at vælge at bruge en demo er, at den lægger indhold på din hjemmeside, som du måske ikke har brug for. Gå derfor hele kontrolpanelet igennem for at se om der er noget, der skal rettes til. Jeg har f.eks. være under “Indlæg” >> “Kategorier” og rettet navnene på mine kategorier og gjort det samme under “Indlæg” >> “Tags”. Jeg har også været under “Udseende” >> “Menu” og rettet menuen i toppen og bunden til. Sidst, men ikke mindst, har jeg været under “Indstillinger” >> “Læsning” og rettet antallet af blogindlæg, der vises på forsiden til. Her er resultatet:

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Lav dit første blogindlæg

For at skrive dit første blogindlæg skal du klikke på menuen “Indlæg” >> “Tilføj nyt indlæg” i dit WordPress-dashboard.

Du vil se et redaktørområde, hvor du kan skrive dit første blogindlæg.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

WordPress bruger en blokbaseret editor, der giver dig mulighed for at skabe smukke indholdslayouts til dine blogindlæg.

Når du er færdig med at skrive, skal du tilføje billedet under “Udvalgt billede” i højre side.

Du tilføjer også “Kategorier” og “Tags” i højre side.

Til sidst klikker du på knappen “Udgiv” i øverste højre hjørne af skærmen for at gøre dit blogindlæg offentligt tilgængeligt.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Når dette er gjort, har du lavet dit første blogindlæg og din blog er nu live! God fornøjelse.

Sådan laver du en WordPress blog: Blogindlæg - Web og linjer

Konklusion

For at starte en WordPress-blog kræver det tre grundlæggende trin: at vælge et domænenavn, få en webhostingkonto, og afsætte en time til at sætte det hele op. WordPress.org er det anbefalede valg for de fleste bloggere, da det giver fuld kontrol over bloggens design og indtjening. Ved at vælge WordPress, kan du nyde fordelene ved en open-source platform, der er gratis og populær blandt 43% af alle websites. Med hjælp fra en hostingudbyder og den rette opsætning kan du hurtigt komme i gang med at designe og personalisere din blog ved hjælp af et bredt udvalg af temaer og plugins. Når først din blog er oppe at køre, kan du begynde at skrive dit første indlæg og dele det med verden. WordPress tilbyder en fleksibel og brugervenlig platform, som er ideel for både nye og erfarne bloggere, der ønsker at skabe en professionel online tilstedeværelse.

I senere blogindlæg vil jeg lave guides til hvordan man SEO-optimerer sin blog, hvordan man tjener penge på en blog og hvordan man sætter Google Analytics tracking på sin hjemmeside.

Men her har du bestemt lidt at gå igang med. Held og lykke! Og husk… Jeg er kun en mail væk, hvis du har brug for hjælp.

Del dette indlæg

Lignende indlæg